glskolan_16.jpg.

Fotokromatiska glas

Fotokromatiska glas har en fantastisk fördel, de fungerar som vanliga glasögon och solglasögon i ett. Glasen är färglösa när du befinner dig inomhus men färgar sig mörka när du går ut i solen.

Fotokromatiska glas är glas som reagerar på UV-ljuset och blir mörkare ju starkare ljuset är. När du bär glasögonen inomhus är glasen ljusa, men ute i solljus blir glasen mörka. Fotokromatiska glas är ett idealiskt val för dig som alltid bär glasögon men vill slippa byta till solglasögon när solen kommer fram.

Så funkar fotokromatiska glas

Fotokromatiska glas består ofta av plast eller silikat. Vissa sorters produceras av vanligt mineralglas som blandas med silverhalogenoider. Materialet reagerar på UV-strålning, ju intensivare strålningen är desto mörkare blir glasen genom en kemisk process på glasens yta. Om UV-strålningen försvinner igen, t.ex. när du går in i ett hus eller vädret blir molnigt, färger sig glasen ljusa och ser ut som vanliga glasögon.

fotokromatisk_1-2.jpg

Ju kallare det är desto snabbare reagerar glasen. Därför blir glasen snabbare mörka på vinter i skidbacken än på sommaren på stranden. Det tar i regel en till två minuter tills glasen är fullständigt mörka. Åt andra hållet tar färgförvandlignen lite längre tid - efter två minuter har glasen en mellanstark färgning -efter tio minuter är de färglösa igen.

Om du vistas i områden där UV-strålningen är intensivare, t.ex. i fjällen, kan fotokromatiska glas bli mörka även fast det är mulet.

Hur beställer jag fotokromatiska glas?

  • Välj en favoritbåge på www.lensway.se/glasogon
  • Välj typ av glasögon och fyll i dina styrkor
  • Välj fotokromatiska glas under extra tillval
  • Välj mellan brun och en grå färgskiftning på glasen
  • Klart

fotokromatisk_2.jpg

Med fotokromatiska glas har du alltid perfekt UV-skydd.


Alla våra fotokromatiska glas har antireflex- och hårdhetsbehandling som ger dig 100% UV-skydd.