DSC_0226.JPG. Från vänster: Daniel Nilsson, trevlig gambisk kvinna, Mille Lansburgh, Allireza Ghahremani och ännu en trevlig gambisk kvinna.

LensWay i Gambia - ankomsten

Igår kväll anlände vi till Gambia. På flygplatsen i Banjul möttes vi upp av vår gambiska kontaktperson Ous Kah. Nu väntar sju intensiva dagar med många och förhoppningsvis lyckosamma möten för att påbörja arbetet att hjälpa människor, som inte har råd, att se bättre.

Ous har varit till stor hjälp i förberedelserna av projektet och det är även hos honom vi kommer att logera oss under vår vistelse. Han och hans familj bor i ett stort, och enligt gambisk standard, fint hus i Cape Point tillsammans med tolv hemlösa ungdomar. En realitet som inte är ovanligt i Gambia. De lyckligt lottade som kan äta sig mätta delar med sig till de hungriga och de som har plats över ger plats till de som ingen sovplats har. Detta leverne, denna filosofi, bygger det enda välfärdssystem som Gambia har. Man håller varandra om ryggen och ser till att hjälpa varandra i den mån det går.

Efter att ha avnjutit en traditionell gambisk middag var det dags att krypa ner i våra myggnätsbeklädda sängar på husets tak. Där sov vi gott till tonerna av Afrikas nattliga djurliv och med månen som sällskap. Det enda som störde var kollegan Allirezas ytterst groteska snarkningar.

Imorgon ska vi för första gången träffa de personer som ska hjälpa oss att genomföra projektet - att hjälpa behövande att få en god syn.

På återseende.

DSC_0294.JPG