DSC_0245.JPG. Madam Isatou Jobe, VD och samordnare för ögoncentret.

LensWay i Gambia - första mötet

Idag träffade vi för första gången de personer som ska hjälpa oss att genomföra projektet, att hjälpa behövande med glasögon i Gambia. Vi mötte representanter från parlamentet samt den optiker som kommer att bära ansvaret för hur glasögonen ska tillpassas. Närvarade gjorde även vår svenska medhjälpare Annette Mars och vår gambiska kontakt Ous Kah.

Efter en färd på rödsandiga vägar genom små nedsmutsade byar anlände vi till en stor byggnad med vitputsad fasad. Färgen var vit till skillnad från många andra fasader vi hittills skådat. Byggnaden tornade upp sig bakom öppna grindar och utanför entrén möttes vi upp av inflytelserika människor. I ett sammanträdesrum på "The Gambia national Eye Care" inleddes diskussionen om hur det praktiska arbetet ska gå till.

Trots att vi hade kommunicerat via e-mail med flertalet av personerna är stämningen förväntansfull men aningen spänd. Kulturskillnaderna är gigantiska och de tankar vi på förhand hade om hur projektet ska genomföras, blev vi delvis tvungna att revidera. Vi hade förenklat verkligheten trots att vi på förhand hade sökt mycket information och fått ovärderlig hjälp av Ous Kah. Problem påtalades som är svåra för oss svenskar att förstå, men som onekligen bör beaktas.

Den bristande infrastrukturen, den utbredda fattigdomen, korruptionen och den svarta marknaden är faktorer som vi blev upplysta om. Det går inte att i god tro bara ge bort glasögon och förlita sig på att de kommer till de mest behövande. Mötet blev därför både lärorikt och en lektion om den komplexitet som medföljer ett biståndsarbete. Det blev uppenbart att det inte alla gånger är så lätt att hjälpa trots att viljan finns. Det behövs en tydlig struktur och en organisation som är väl förankrad och som inte arbetar efter egen vinning.

Madam Isatou Jobe, VD och samordnare för ögoncentret där mötet ägde rum, är den personen som i förlängningen kommer ansvara för glasögonen vi skickar. Isatoli besitter verkligen enorm pondus, har ovärderlig erfarenhet och gedigen landspecifik kunskap. Till vardags utbildar hon optiker och genomför allt från ögonoperationer till "vanliga" synundersökningar. Optikstuderande från hela västra Afrika reser hit för att se och lära av just henne.

Hennes bestämda åsikter och raka besked kändes verkligen som en kvalitetsgaranti. Vi har hittat en person med rätt egenskaper för att kunna hjälpa oss att driva detta biståndsprojekt. Hon var tydlig med vad hon ville ha, hur hon ville använda det och ställde befogade krav även om tacksamheten var stor.

Det som bestämdes var att de 4000 glasögon vi har med oss ska skänkas till just den här kliniken som är Afrikas främsta och mest utvecklade. Detta för att initialt kunna hjälpa så många som möjligt på ett strukturerat sätt.

Imorgon ska vi tillbaks till "The Gambia national Eye Care" för ett studiebesök. Det ska bli intressant att få en inblick i det dagliga arbetet. Det ser vi alla verkligen fram emot.

På återseende.

DSC_0244.JPG

Departementsledamot, Allireza och Annette Mars