DSC_0479.JPG.

LensWay i Gambia - framtiden

Dagen började och slutade fantastiskt. Däremellan fick vi stundtals knyta näven i fickan och tyst räkna till tio. Vi borde inte längre bli förvånade hur byråkratin fungerar och att den tyvärr kan sätta käppar i hjulet för effektivt arbete. Ändå häpnades vi idag hur ostrukturerat Afrika kan vara.

Soluppgången såg vi från en träbåt på floden som skär genom landet. Vår hittills vackraste upplevelse i landet. Vi var på väg till byar på andra sidan floden för att se behovet av glasögon hos människor som aldrig har råd eller möjlighet att ta sig till staden. Tillsammans med eftermiddagens besök i byar belägna långt in i det landet insåg vi att detta är framtiden. Det är dessa människor vi ska försöka hjälpa nästa gång vi besöker landet. Människor som omöjligt kan besöka "The Gambia National Eye Care".

Det officiella överlämnandet

Fredag innebär halvdag i Gambia, därför var det av central vikt att vi skulle vara exakt klockan 11.00 på "The Gambia National Eye Care". Inte en minut senare. Strax efter 11.00 skulle nämligen den officiella starten av samarbetet inledas med en ceremoni. TV, radio, press var på plats för att dokumentera överlämningen av glasögonen och underskriften av avtalet.

Allt arbete fram tills nu skulle knytas ihop under denna stund. Nu skulle projektet äntligen starta. Alla många och långa möten med inflytelserika människor skulle leda till att chefen för hälsodepartementet just i denna stund skulle offentliggöra att vi har regeringens tillstånd att hjälpa människor att få en bättre syn.

Klockan 12.00 ändrades dock förutsättningarna. Vi skulle bege oss till departementet. De 4000 glasögonen lastades upp på bilflaket och vi gav oss iväg. Efter att väntat i solen utanför departementet i en timme kom Madam Isatou Jobe, VD för "The Gambia National Eye Care", med nya bud. Chefen för hälsodepartementet hade fått annat på halsen och ceremonin skulle äga rum, där vi nyss var, vid syncentrat.

Klockan 14.00 stod vi återigen tillsammans med journalisterna utanför "The Gambia National Eye Care". Glasögonen var nedlastade. Men då chefen för hälsodepartementet inte kunde närvara för att skriva på avtalet fick inte journalisterna dokumentera. Då föll vitsen med ceremonin så vi sköt upp arrangemanget till nästa vecka. Att projektet behandlas i media är nämligen väldigt viktigt för att göra projektet transparent för att motverka korruption.

I praktiken innebär det inte så mycket att ceremonin blev inställd. Glasögonen är lämnade och avtalet är i praktiken godkänt. Men det måste erkännas att det var ett antiklimax efter all väntan och arbete som vi lagt ner att vi inte kan slutföra jobbet till 100 procent innan vi åker hem.

När hjärtat slår

Dagen avslutades emellertid fantastiskt. Vi besökte en mycket fattig men hjärtlig by. Att se människor så fattiga men ändå så otroligt glada värmer hjärtat. Förhoppningsvis kan vi återvända till byar som denna med optiker från Sverige och ge ut glasögon. De som lider av dålig syn i dessa fattiga avkrokar har INGEN annan möjlighet än att få hjälp än från välgörenhet.

Kom ihåg - det är allas vår skyldighet att hjälpa dem som behöver!

På återseende.